lisztek fajtái

Búzaliszt: a búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. A teljes kiőrlésű búzaliszt tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is, valamint értékes fehérjéket és vitaminokat.

Tönkölybúza liszt: értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) és antioxidánsokat tartalmaz. A benne található szénhidrát rendkívül lassan szívódik fel, így egyenletesen adagolja a belőle létrejövő cukrot. Fehérjetartalma hatszor magasabb a közönséges búzához képest, ráadásul az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

Rozsliszt: gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.

Alakorliszt: Ez az egyik legősibb és legtisztább fajta búza. Sikértartalma alacsony ám  karotinban gazdag, sárgás színű a lisztje. A búza rostanyag tartalma kiemelkedő. Mikroelem és esszenciális aminosav tartalma magas, szénhidrát tartalma viszont alacsony, ezért könnyen emészthető.

Graham-liszt: Nagy szemcseméretének köszönhetően a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel. Magas a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma, ezek közül kiemelkedő a folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- tartalma.

Durumliszt: a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz.

Kamutliszt: ősi búzafajta, mely leginkább a durumliszthez hasonlít. Több értékes fehérje, több telítetlen zsírsav és sok ásványi anyag található benne. Különösen sok szelént tartalmaz, így jelentős antioxidáns forrás, hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez.

Zabliszt: B1 és E-vitaminokban gazdag, valamint található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium. Fehérje tartalma és rosttartalma igen magas, kiváló energiaforrás. Nagyon jó hatással van az emésztésre és az idegrendszerre.

Kukoricaliszt: gluténmentes! Íze enyhén édeskés, ezért süteményekhez és puliszkához vagy prószához ajánlják leginkább. Kenyérsütéshez érdemes keverni más lisztekkel, ugyanis kicsit édes lesz a végeredmény.

Rizsliszt: gluténmentes! Készülhet fehér vagy barnarizsből. Utóbbi élettanilag kedvezőbb, rost- és B-vitamin tartalma miatt. A rizsliszt textúrája finom, selymes, ugyanakkor magában nem túl jól használható, mert morzsálódó tésztát kapunk. A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Hajdinaliszt: gluténmentes! A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készíthetünk lepényt, kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is.

Keményítőkről bővebb tájékoztatást egyénileg a termékeknél feltüntetve találtok.